Energiebehoefte berekenen met Harris en Benedict methode

Home   /   energie   /   Energiebehoefte berekenen met Harris en Benedict methode

Vandaag gaan we het hebben over de energiebehoefte en hoe je dit voor jezelf kan uitrekenen. Tijdens het laatste bericht hebben we geleerd wat een positieve- en een negatieve-energiebalans inhoud. Mocht je dit bericht gemist hebben? Kijk het dan gerust even terug want je zult het nodig hebben!

Hoe bereken ik mijn energiebehoefte?

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om je energiebehoefte te berekenen! Maar vandaag gaan we het hebben over de ruststofwisseling methode van Harry en Benedict. Deze methode geef een goede inschatting van je rust- gebruik (Wanneer je geen inspanningen doet) aan energie. De methode is voor mannen en vrouwen.

Als je je energiebehoefte hebt berekend dan ben je er nog niet!

Je weet nu wat je lichaam in rust verbruikt aan energie, maar veel van ons gaan daarnaast naar werk of school. We willen natuurlijk lekker blijven sporten! Hierdoor wordt de energiebehoefte groter.

De extra energie die je verbruikt kunnen we inschatten door de activiteitenfactor te vermenigvuldigen met je rustverbruik. Hieronder vind je de activiteitenfacor voor de berekening.

Acitiviteitenfactor schaal

1,2 weinig of geen training, kantoorwerk.

1,375 lichte training/sport 1-3 dagen per week.

1,55 Gemiddelde training/sport 3-5 dagen per week.

1,725 Zware training/sport 6-7 dagen per week. 

1,9 Zware dagelijkse training/sport plus lichamelijke of twee keer per dag trainen.

De uitkomst hiervan is je dagelijkse calorieënbehoefte. daar haal je 250-500 kcal vanaf zodat je in een negatieve-energiebalans komt.

Hieronder een voorbeeld van de berekening:

Wat heb je nodig: Je Gewicht (kilo’s), Lengte (centimeters), Leeftijd (jaren).

Een voorbeeld van de berekening voor mannen: 88,4 kg+ (13,4 x 60) + (4,8 x 170cm) – (5,7 x 20jaar) = 1.594,4 kcal (Basis Energiebehoefte) x 1,2 (Weinig training en kantoorwerk) = 1.913,28 kcal per dag.

Volgende week gaan we ons nog meer richten op trainen en afvallen. Welke oefeningen zijn het méést effectief om af te vallen? Benieuwd hoe je hier achter komt? Vergeet dan niet om te volgen!

Voor nu allemaal een fijne dag en veel trainplezier!

Geef een reactie