Wat zijn de BRAVO-factoren en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik hieraan voldoe?

Home   /   activiteiten   /   Wat zijn de BRAVO-factoren en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik hieraan voldoe?

In dit artikel gaan we het hebben over de BRAVO-factoren. Wat houdt dit in en hoe kan ik dit toepassen? De BRAVO-factoren is een wetenschappelijk onderbouwde leefstijlinterventie theorie die iedereen kan toepassen in zijn leven. Het is een overzichtelijk model om mee te werken. De Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen raad de BRAVO-factoren aan, als leidraad voor een gezond leefstijl. In dit artikel gaan we dieper in op de BRAVO-factoren en de normen.  

Wat zijn de BRAVO factoren en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik hieraan voldoe? 

De B staat voor bewegen, R staat voor roken, A staat voor alcohol, V staat voor voeding en O staat voor ontspanning/ herstel. Samen vormen deze letters de BRAVO-factoren leefstijlinterventie. Wat zijn de normen waar je aan moet houden? Elke letter heeft een eigen norm en die norm zorgt ervoor dat de kwaliteit van jou leven verbetert, je minder vaak ziek bent, je meer energie hebt, je beter bestand bent tegen stress en je minder snel veroudert.

Bewegen: Matig bewegen: minstens vijf dagen in de week minimaal 30 minuten matig intensief bewegen. (Nederlandse norm gezond bewegen (NNGB). Intensief bewegen: minstens drie keer in de week gedurende 20 minuten intensief bewegen. (Fitnorm).

Roken: Niet roken!

Alcohol: Maximaal 7 glazen alcohol per week voor vrouwen en maximaal 14 glazen alcohol per week voor mannen. (Trimbos instituut)

Voeding: 200 gram groente (4 opscheplepels) en 200 gram fruit per dag (2 stuks). (Richtlijnen voedselkeuze, Voedingscentrum).

Ontspanning/ Herstel: slaapduur naar leeftijd: 14-17 jaar aanbevolen 8 – 10 uur slaap per nacht.     18-25 jaar aanbevolen 7,5 – 9 uur slaap per nacht. 26-40 jaar 7,2 – 9 uur slaap per nacht. 41-64 jaar aanbevolen 7 – 9 uur slaap per nacht. 65+ jaar aanbevolen 7-8 slaap per nacht. (Erasmus MC & Nederlands Herseninstituut, 2017)  

De Bravo-factoren gebruik je als een check punt, hiermee bedoel ik dat je deze factoren zoveel mogelijk in balans moet krijgen voordat je aan een traject begint voor afvallen of krachttraining. Wanneer deze factoren uit balans zijn dan is het lichaam in een minder goed stadium om vanuit daar kracht op te bouwen of om je goed te voelen. Het aantal uren slaap per nacht heeft een grote invloed om wat voor doel dan ook te kunnen behalen. Daarom zijn de BRAVO-factoren een aanvulling om te checken of je op de goede weg bent!

De vijf Bravo-factoren die hierboven zijn beschreven zijn niet moeilijk om toe te passen. Tenminste als je leven in balans is! Zijn ze wel moeilijk voor je? Dan ben je waarschijnlijk `uit balans` en wordt het tijd voor een echte oplossing!

Heb je behoefte aan een professioneel steuntje in de rug en aan tijdelijk goede begeleiding? Dan ben je bij Fit-Fair aan het juiste adres! Als Sport -en Beweegcoördinator ben ik gespecialiseerd als vitaal-coach. Gezonde voeding en voldoende bewegen begint bij jou en vandaag! Als je er alleen niet uitkomt is het een goede aanvulling om naar een professional te stappen, zodat die je op weg kan helpen.

Naast de bravo factoren zijn er nog meer onderwerpen die je kunt gebruiken! In het volgende artikel gaan we het hebben over koolhydraten: Snelle koolhydraten complexe koolhydraten.

Benieuwd hoe je hierachter komt? Vergeet dan niet om te volgen!

Voor nu allemaal een fijne dag en veel trainplezier!

Geef een reactie